De meesten onder ons hebben nog nooit gehoord van dit kleine zwart-gele insect, genaamd Bactrocera dorsalis, ook wel bekend als de oosterse fruitvlieg. Het behoort tot dezelfde familie als vliegen en is ongeveer even groot. Het beestje komt oorspronkelijk uit tropische landen en is een schadelijk insect dat hele fruit- en groenteteelten kan vernietigen.
Bactrocera dorsali is al sporadisch gesignaleerd in verschillende landen, waaronder Frankrijk, Italië en onlangs in het noorden van België. Het FAVV heeft de waakzaamheid verhoogd. De Europese regelgeving vereist een actieve opvolging om de introductie van het organisme te voorkomen en zo een eventuele grote impact op de plantaardige productie te vermijden. Het FAVV, bedrijven en particulieren kunnen allemaal hun steentje bijdragen. We leggen graag uit op welke manier.
Wat kan ik doen als ik groenten en fruit teel of importeer?
Controleer uw gewassen op de aanwezigheid van dit insect. Indien dit het geval is moeten de juiste maatregelen worden genomen, in het bijzonder moet u het FAVV onmiddellijk op de hoogte brengen. Het FAVV zal dan nagaan of het gaat om een alleenstaand geval – door de import van gecontamineerd fruit – of om een uitbraak. In het eerste geval, wat het meest waarschijnlijk is, zullen inspanningen geleverd worden om de oorsprong van de besmetting op te sporen en de verdere verspreiding van het insect tegen te gaan.
In het tweede geval wordt een veiligheidsperimeter opgezet rond de plaats waar het beestje werd aangetroffen en waarbinnen strenge maatregelen zullen worden genomen die een verdere verspreiding moeten voorkomen. Als u groenten en fruit importeert, volg dan de importregels en zorg dat u beschikt over het fytosanitair certificaat.
Bron: FAVV