• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

akkerbouwbedrijf.nlakkerbouwbedrijf.nl

  • Nieuws
  • Machines
    • Kistenkantelaar
    • Kunstmeststrooier
    • Pootmachine
    • Ploeg
    • Schoffelmachine
    • Rooimachine
    • Trekkers
    • Veldspuit
    • Zaaimachine
  • Duurzaamheid
    • Biodiversiteit
    • Biologische akkerbouw
    • Bodembeheer
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)
    • Gecombineerde opgave
    • Kringlooplandbouw
    • Precisielandbouw
    • Subsidie akkerbouw
      • SDE+-subsidie
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
    • Veredeling
  • Gewasbescherming
    • Bodemherbiciden
    • Contactherbiciden
    • Graanfungiciden
    • Insecticiden
    • Neonicotinoïden
    • Glyfosaat
    • CTGB toelatingen
    • Irrigatie / beregening
  • Poten & zaaien
    • Aardappelen poten
    • Uien zaaien
    • Graan zaaien
    • Peen zaaien
    • Suikerbieten zaaien
    • Vollegrondsgroente zaaien
  • Oogst
    • Aardappelen oogsten
    • Graan oogsten
    • Vollegrondsgroente oogsten
    • Uien oogsten
    • Suikerbieten oogsten
    • Bewaring
  • Marktprijzen
    • Bekijk huidige marktprijzen
    • Aardappelrassen
    • Aardappelprijs
    • Graanprijs
    • Graanrassen
    • Ondernemen
    • Peenprijs
    • Uienprijs
  • Ziekten & plagen
    • Aaltjes
    • Alternaria
    • Bladluizen
    • Botrytis
    • Bruinrot
    • Cercospora
    • Koprot
    • Neerslagtekort
    • Roest
    • Phytophthora
    • Valse meeldauw
  • Vakpartners
    • Bayer Crop Science
    • Van Iperen
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Veredeling van duurzame en gezonde quinoa wordt sneller en beter

Actueel Onderzoek & praktijkproef 9 februari 2017

Een internationaal team van wetenschappers, waaronder quinoa-veredelingsexperts van Wageningen University & Research, publiceren op 8 februari 2017 in het tijdschrift Nature de complete DNA volgorde van quinoa, het voedselgewas dat vanuit Zuid-Amerika de wereld verovert. Quinoa is rijk is aan essentiële aminozuren en voedingsvezels en bevat géén gluten. Voor boeren is quinoa belangrijk omdat het gewas ook op slechte gronden een behoorlijke voedselopbrengst geeft. De nieuwe kennis over het quinoa-DNA wordt nu al door veredelaars gebruikt, bijvoorbeeld om quinoarassen te ontwikkelen die heel goed tegen zoute grond kunnen en tegelijk voldoen aan de smaak-wensen van consumenten.

De onderzoekers gebruikten genetische kaarten die waren ontwikkeld door planten met elkaar te kruisen en daarbij te bepalen hoe zogenaamde moleculaire merkers naar het nageslacht overerfden. Zo werd in kaart gebracht waar de moleculaire merkers op de 18 quinoa-chromosomen liggen.Volgens Robert van Loo, expert quinoaveredeling van Wageningen University & Research, was het juist die combinatie die ervoor zorgde dat het DNA heel goed in kaart kon worden gebracht. Van Loo: ”Van alle stukken DNA waarvan we de bouwstenen op een rijtje hebben gezet, hebben we maar liefst 85% de plek op de chromosomen kunnen bepalen. Voor plantenveredelaars is dat een enorme winst”.

Voor consument en boer

Van Loo en zijn collega’s gaan de nieuwe kennis onder andere gebruiken voor de ontwikkeling van quinoarassen die goed voldoen aan de wensen van consumenten en boeren. Van Loo: “We hebben bijvoorbeeld mutaties ontdekt die ervoor zorgen dat bepaalde quionarassen geen bittere saponines kunnen maken. Dergelijke ‘zoete’ rassen hoeven niet te worden gepolijst om de bittere stoffen te verwijderen. Dat scheelt zo’n vijftien tot twintig procent. Met de nieuwe kennis over het quinoa-DNA kunnen we in onze veredeling snel en eenvoudig de planten selecteren die geen bitterstoffen maken“

In de toekomst kunnen onderzoekers er waarschijnlijk voor zorgen dat bestaande rassen, die bijvoorbeeld heel goed zijn aangepast aan de teeltomstandigheden in een bepaalde regio, geen bitterstoffen meer kunnen maken. Van Loo: “Daarvoor zou gerichte mutatieveredeling een hele mooie aanpak kunnen zijn. Je begint met rassen die regionaal hun waarde al bewezen hebben. Zo zijn de rassen die in Zuid-Amerika worden geteeld, waarschijnlijk met één gerichte mutatie óók zoet te maken.”

Het onderzoek werd geleid door de King Abdullah University of Science and Technology in Saudi Arabië, een regio waar de groeiomstandigheden voor planten zwaar zijn en waar veel bodems arm of zelfs verzilt zijn. Van Wageningen University & Research hebben DNA-sequencing experts en veredelingsonderzoekers een bijdrage geleverd aan het onderzoek. Het was juist dit Wageningse team dat de genetische kaarten maakte waarop het gen gevonden is dat de productie van saponine (bitterstof) reguleert.Oorsprong in Zuid Amerika Al tijdens de oude beschavingen in de Andes was quinoa een belangrijk voedselgewas. Maar door de komst van de Spanjaarden raakte het gewas op de achtergrond. Daarom is quinoa nooit echt ‘gedomesticeerd’. En dat terwijl quinoa een heel goed en gezond voedselgewas is.

Een van de eigenschappen die quinoa wat minder aantrekkelijk maakten is de aanwezigheid van bitterstoffen in buitenkant van de zaden. Die bitterstoffen, saponines, kunnen wel uit de zaden verwijderd worden, maar dat kost tijd, geld en water. Wageningen University & Research heeft sinds de negentiger jaren van de vorige eeuw al vier rassen ontwikkeld die géén bitterstoffen bevatten. Quinoa hoort tot een plantenfamilie die bekend is om zijn groeikracht onder zware omstandigheden, zoals in arme gronden, op grote hoogte en zelfs in zoute gronden. Er zijn nu al bepaalde quinoa-types die voedsel produceren op plaatsen waar andere voedselgewassen, zoals tarwe en rijst, nauwelijks opbrengst leveren. Daarom wordt quinoa gezien als een gewas dat kan helpen om met mínder input aan bijvoorbeeld water en mest éxtra voedsel te produceren. De nieuwe kennis over het DNA betekent een versnelling van de ontwikkeling extra duurzame quinoarassen, die ook voldoen aan andere wensen van boeren én consumenten.

Bron: Wageningen University & Research

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Evers Lundy: innovatieve vlaksnijder voor chemievrij gewas- en groenbemesterbeheer
5 dec

Evers Lundy: innovatieve vlaksnijder voor chemievrij gewas- en groenbemesterbeheer

Boer Ayoub en Tiktok Tammo in jongerencampagne werken in de landbouw
5 dec

Boer Ayoub en Tiktok Tammo in jongerencampagne werken in de landbouw

Geborgde zetels
5 dec

Webinar 11 december: kom te weten hoe andere landen hun waterkwaliteit verbeteren

Heb je nog vrije (bak-)tarwe te verkopen in eigen opslag en twijfel je over het juiste moment van verkopen? Agrifirm heeft al meerdere jaren een succesvolle bewaarpool. Deze pool loopt van 1 januari tot 1 juni en is voor telers die in deze periode granen uit eigen opslag kunnen leveren.
5 dec

Meld je graan uit opslag aan voor de lange bewaarpool

Schade vaststellen in aardbevingsgebied: boerenbedrijf vraagt om andere aanpak
5 dec

Schade vaststellen in aardbevingsgebied: boerenbedrijf vraagt om andere aanpak

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Evers Lundy: innovatieve vlaksnijder voor chemievrij gewas- en groenbemesterbeheer

Evers Lundy: innovatieve vlaksnijder voor chemievrij gewas- en groenbemesterbeheer

Heb je nog vrije (bak-)tarwe te verkopen in eigen opslag en twijfel je over het juiste moment van verkopen? Agrifirm heeft al meerdere jaren een succesvolle bewaarpool. Deze pool loopt van 1 januari tot 1 juni en is voor telers die in deze periode granen uit eigen opslag kunnen leveren.

Meld je graan uit opslag aan voor de lange bewaarpool

Schade vaststellen in aardbevingsgebied: boerenbedrijf vraagt om andere aanpak

Schade vaststellen in aardbevingsgebied: boerenbedrijf vraagt om andere aanpak

Themapagina's

MachinesDuurzaamheidGewasbeschermingPoten en zaaienOogst en bewaringMarktprijzenZiekte en gevaren

Kunstmeststrooier

Pootmachine

Ploeg

Schoffelmachine

Rooimachine

Trekkers

Veldspuit

Zaaimachine

Kistenkantelaar

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Yara benelux logo
Bayer Crop Science
Logo Van Iperen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
Akkerbouwbedrijf

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Machines
    • Kistenkantelaar
    • Kunstmeststrooier
    • Ploeg
    • Pootmachine
    • Rooimachine
    • Schoffelmachine
    • Trekkers
    • Veldspuit
    • Zaaimachine
  • Duurzaamheid
    • Biodiversiteit
    • Biologische akkerbouw
    • Bodembeheer
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)
    • Kringlooplandbouw
    • Precisielandbouw
    • Subsidie akkerbouw
      • Asbestsanering
      • SDE-subsidie
      • Salderingsregeling
    • Veredeling
  • Gewasbescherming
    • Bodemherbiciden
    • Contactherbiciden
    • CTGB toelatingen
    • Glyfosaat
    • Graanfungiciden
    • Insecticiden
    • Irrigatie / beregening
    • Neonicotinoïden
  • Poten & zaaien
    • Aardappelen poten
    • Suikerbieten zaaien
    • Graan zaaien
    • Peen zaaien
    • Uien zaaien
    • Vollegrondsgroente zaaien
  • Oogst
    • Aardappelen oogsten
    • Bewaring
    • Graan oogsten
    • Suikerbieten oogsten
    • Uien oogsten
    • Vollegrondsgroente oogsten
  • Marktprijzen
    • Bekijk huidige marktprijzen
    • Aardappelprijs
    • Aardappelrassen
    • Uienprijs
    • Ondernemen
    • Peenprijs
    • Graanprijs
    • Graanrassen
  • Ziekten & plagen
    • Aaltjes
    • Alternaria
    • Bladluizen
    • Botrytis
    • Bruinrot
    • Cercospora
    • Koprot
    • Neerslagtekort
    • Phytophthora
    • Roest
    • Valse meeldauw
  • Vakpartners
    • Bayer Crop Science
    • Van Iperen
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op akkerbouwkrant aanpassen
    • Contact
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Cookiebeleid
  • Van Iperen