Met een snarenbedmachine kun je veel. Dat is één van de redenen dat veel telers en loonwerkers er gebruik van maken. Dat ziet ook Beeno Oldenhuis, eigenaar van Pommeq, gespecialiseerd in de verkoop van nieuwe machines, maar ook in de revisie en reparaties van allerhande machines voor de aardappel- en uienteelt.
“Vroeger waren de snarenbedmachines populair, omdat ze geschikt waren voor poten met voorgekiemd pootgoed. Later werden ze vooral gekocht, omdat je er makkelijk ongesorteerd pootgoed mee kon poten en vanwege de relatief hoge werksnelheid die mogelijk was”, vertelt Oldenhuis.
Oude snarenbedmachines populair
Nadeel van een snarenbedmachine is dat ze relatief duur in aanschaf zijn. Bovendien zijn nieuwe machines zwaar. Niet iedere akkerbouwer wil die gewichten op het land hebben. “Een nieuwe getrokken snarenbedmachine weegt wel twee keer zoveel als de Structural van Frans Meerse”, vertelt Oldenhuis. De ‘oudjes’ zijn dan ook populair.
Tot 2000 waren de Structurals oranje. Vanaf 2000 werd de groene PM-serie gemaakt. Vanaf 2024 de rode MS-serie. Oldenhuis ziet nu meer en meer de PM-serie de werkplaats binnenkomen voor revisie. “Die zijn zwaarder dan de oranje Structurals, maar nog altijd veel lichter dan de MS-serie. Gebruikers laten ze dan ook graag reviseren.”
Ondersteuning op afstand
Pommeq helpt Structuralgebruikers niet alleen met ondersteuning bij ingebruikname op het veld, maar ook op afstand. “De pootmachine wordt elk jaar maar kort gebruikt. Dan is het lastig routine te krijgen. Als chauffeurs er niet uitkomen, kunnen ze contact met ons opnemen. We hebben hier alle bedieningspanelen staan en kunnen met behulp van videobellen heel snel en gemakkelijk laten zien wat de chauffeur het beste kan doen. Werkt perfect!”

Machine met ouden buitenkant, maar met nieuw hart
Lees ook het bijbehorende artikel: “Machine met oude buitenkant, maar met nieuw hart“.
Tekst en beeld: Gerben Hofman