Na verschillende audits te hebben ondergaan, meerdere monsters verstrekt te hebben, en vooral, in spanning afgewacht te hebben, ontving wolkorrelproducent Wolterra begin februari goed nieuws: biologische boeren, kwekers en tuinders mogen voortaan officieel gebruikmaken van hun wolkorrels. Dit betreft niets minder dan een doorbraak, omdat er in Nederland nog geen andere wolkorrel-aanbieder in het bezit is van zo’n officieel bio-certificaat.
Preciezer geformuleerd zijn de Wolterra-wolkorrels officieel gecertificeerd voor gebruik in de biologische landbouw overeenkomstig EU-verordening 2018/848 en staan daarmee op de zogenaamde Skal-inputlijst van B-meststoffen.
Op invloedrijke Skal-inputlijst
Deze inputlijst is van groot belang, licht Wolterra-oprichter Dirk Jan van Dalfsen toe: ‘Doordat we nu op deze lijst staan, weten biologisch boerende boeren, kwekers en tuinders dat ze gebruik mogen maken van onze wolkorrels. Zij mogen voor maximaal 30 procent aan B-meststoffen gebruiken in hun bedrijfsvoering.’
Zorgvuldig traject via FiBL, NVWA en Skal
Een dergelijke bio-certificering is bepaald niet zonder slag of stoot verstrekt, er gaat een zorgvuldig traject achter schuil, waarbij meerdere (internationale) organisaties betrokken zijn. ‘Het vroeg veel geduld en doorzettingsvermogen van ons team’, aldus Van Dalfsen. ‘Het traject begon met een onderzoek van het internationale onderzoeksinstituut FiBL of onze wolkorrels biologisch zijn of niet. Zij brachten een positief advies uit aan de Nederlandse toezichthouder Skal.
Echter, om uiteindelijk toegevoegd te mogen worden aan de Skal-inputlijst, was ook nog de officiële erkenning van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nodig. Zij schakelden hierbij een geaccrediteerd laboratorium in, die de monsters onderzocht volgens de NEN-voorschriften. Gelukkig volgde na dit onderzoek de NVWA-erkenning.’
Implementatie HACCP-plan
Parallel aan dit certificeringstraject diende Wolterra tevens een HACCP-systeem te integreren in de productie. Van Dalfsen: ‘Om de officiële erkenning van de NVWA te krijgen in het kader van de Verordening Dierlijke Bijproducten, is het opzetten en implementeren van een HACCP-systeem een belangrijk onderdeel. Daarom stelden we een specifiek HACCP-plan voor Wolterra op en de NVWA keurde ons hygiëneplan even later goed. Sinds die goedkeuring werken wij strikt volgens dit HACCP-plan, om zo veilige wolkorrels te produceren.’
Zelf ontwikkelde machines op zonne-energie
Vanaf 2021 vervaardigt Wolterra wolkorrels/wolpellets van ongewassen schapenwol. Het opzetten van deze duurzame, schapenwollen waardeketen is mede mogelijk gemaakt door het Groen Economisch Herstelfonds van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
‘We maken de wolkorrels op ambachtelijke wijze, in het Ermelose buitengebied, met door onszelf ontwikkelde machines op zonne-energie. Schapen zijn jaarlijks geschoren (gemiddeld 3,5 kilo wolopbrengst per schaap) en zorgen zo voor een stabiele en hernieuwbare grondstoffenvoorziening’, aldus de bevlogen ondernemer en parttime schapenscheerder tot slot.
Bron: Wolterra