In de IRS-gebieden Noord-Holland, Zeeuwse Eilanden, Noordoostpolder, Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland, Limburg en Gelderland zijn op enkele gesloten bietenpercelen door bladschimmelsensoren hoge infectiewaarden gemeten.
Kans op infectie
Wanneer de som van de infectiewaarden van twee opeenvolgende dagen zes of groter is, is er, bij aanwezigheid van sporen, kans op infectie door cercospora. Dit betreft vrijwel altijd gesloten percelen. De hoge infectiewaarden geven aan dat 10-18 dagen later de eerste vlekjes zijn te verwachten. Dit geeft een mogelijkheid om in een vroeg stadium de eerste maatregelen tegen cercospora te nemen.
Beheersing bij eerste hoge infectiewaarden
In gesloten percelen kan op dit moment het volgende zijn gedaan:
- wekelijkse gewaswaarneming om bij het verschijnen van de eerste vlekjes een bespuiting uit te voeren met een triazoolhoudend fungicide (Diadem of Propulse) eventueel met toevoeging van Microthiol Special Liquid, Mantus, Vitalosol Gold of Promotor in de tankmix;
- een bespuiting uitvoeren met een elicitor (Charge of Serenade) om de weerstand van de plant te verhogen;
- een bespuiting uitvoeren met Microthiol Special Liquid;
- een bespuiting uitvoeren met Microthiol Special Liquid gecombineerd met een triazoolhoudend fungicide (Bicanta, Borgi, Diadem, Propulse of Spyrale).
De laatste optie is dan ook vooral van toepassing op percelen met een hoge ‘infectierisico perceel’ (zie hiervoor ‘Mijn percelen’ in de BAS-app).
Bron en beeld: IRS