Naar aanleiding van het IRS-bericht ‘Nieuws uit de Bietenkliniek: bietenmot aangetroffen in Nederland’ krijgt het IRS veel vragen binnen over de bietenmot. Daarom volgt in dit bericht een toelichting.
Hoe wijdverspreid is de bietenmot?
Inmiddels is er een beter inzicht in de aanwezigheid van de bietenmot. Naast Limburg en West-Brabant zien we ook in Zeeland veel aantasting door de bietenmot. Het is bekend dat aantasting door de bietenmot het ergste is in droge, warme jaren. Met name in zuidwesten van Nederland is weinig neerslag gevallen afgelopen zomer.
Heeft een bespuiting nu nog zin?
De bietenmot heeft enkele weken geleden de eitjes afgezet in de bietenpercelen en nu zijn larven/rupsen zichtbaar. In Nederland is nog geen schadedrempel vastgesteld, omdat het tot op heden nog niet zo erg was, maar in Frankrijk is een schadedrempel gehanteerd van 10 procent aangetaste planten. Bij meer dan 10 procent aangetaste planten is het dus raadzaam een bespuiting uit te voeren. Dit kan met Coragen (chlorantraniliprole, 125 ml/ha). Bij het spuiten is het advies om veel water te gebruiken (500-600 L/ha). Het doel is om zoveel mogelijk spuitvloeistof in de kop van de biet te krijgen.
Het middel werkt alleen tegen rupsen. Als rupsen rozerode strepen hebben, zitten ze in hun laatste stadium voor de verpopping, waarna ze stoppen met vreten. Grijze rupsen, die kleiner zijn en daardoor soms moeilijk te zien, blijven nog langer vreten. Als de rupsen verpopt zijn, dan is bestrijden niet meer zinvol, maar verschillende stadia kunnen dus door elkaar aanwezig zijn.
Kun je bieten met aantasting bewaren?
Aantasting door de rupsen kan beperkt blijven tot de bladstelen, maar rupsen kunnen ook de wortels binnendringen vanuit de kop van de biet. Zodra ze de kop binnendringen kunnen secundaire bacteriën ook de wortel binnendringen, waardoor wortelrot ontstaat. Door de aanwezigheid van uitwerpselen van de bietenmot, wat kan gaan schimmelen, kunnen schimmels ook wortelrot veroorzaken. Het is zinvol om de ontwikkeling te blijven volgen door wekelijks minimaal 20 aangetaste planten in het veld te koppen. Zo is te zien of aantasting beperkt blijft tot de bladstelen of dat er wortelrot optreedt.
Bron en beeld: IRS




