Akkerbouwers hebben het vierde kwartaal van 2024 iets meer vertrouwen in hun eigen onderneming dan een kwartaal eerder. Het vertrouwen van drie punten scoort onder het langlopend gemiddelde van 8,5 punten. De stemmingsindex stijgt licht en de index met betrekking tot de verwachte situatie op het bedrijf voor over 2 à 3 jaar blijft stabiel. Beide indicatoren vormen samen de Agro Vertrouwensindex.
Bekijk hieronder de grafiek van de Agro Vertrouwensindex door de jaren heen.

Stemmingsindex
De huidige situatie op het akkerbouwbedrijf, uitgedrukt in de stemmingsindex, is gestegen. De index van nu 15 punten ligt nog wel onder het langjarige gemiddelde van 22 punten (2013-2024). De stemmingsindex ligt 7 punten onder het gemiddelde van de totale land- en tuinbouw dit vierde kwartaal van 2024.
De lichte opleving kan te maken hebben met de afronding van de oogst 2024 en prijsvorming van de gewassen. Maar dit is erg regioafhankelijk. Hier is uitgegaan van het Nederlands gemiddelde. De verwachting van de opbrengst was erg laag; in gewassen als tarwe en suikerbieten bleek dit ook het geval. Maar gemiddeld over Nederland zijn de andere gewassen toch redelijk. De meeste gewasprijzen zijn stabiel, met uitzondering van de suikerbieten.
Toekomstverwachting
Akkerbouwers zijn even negatief over hun economische bedrijfssituatie voor de middellange termijn (2 à 3 jaar) als vorig kwartaal. De index staat op -8 punten. Het langjarige gemiddelde (2013-2024) voor de akkerbouw voor deze index ligt op -2,5.
De toekomstige verwachtingen zullen meer te maken hebben met beleid en kostprijsontwikkelingen. Vanuit beleid is het komende jaar de stikstofgebruiksnorm in een groot aantal regio’s aangescherpt. Of dit nog strenger gaat zijn de komende jaren, is nog onduidelijk. Ook het gewasbeschermingsdossier ligt onder een vergrootglas, zonder duidelijkheid over waar het heen gaat. Aan de kostprijskant zijn de kosten voor het produceren van bijvoorbeeld aardappelen gestegen, onder andere door verhoging van de kosten voor de inputs en financieringslasten. Maar de contractprijzen blijven gelijk.
Conjunctuurindex (laatste 12 maanden)
Akkerbouwers kijken negatief terug op de afgelopen 12 maanden (conjunctuurindex terugkijkend). Begin 2023 was de index voor het eerst sinds 2013 positief. Dit was van korte duur. De index is dit vierde kwartaal van 2024 verder gedaald naar -40 punten.
De meest gedaalde factor in deze index is de productie. Dat signaal is ook buiten de index zichtbaar. De gemiddelde akkerbouwer zal 2024 wat betreft groeiseizoen graag snel vergeten. Bijna alle andere indexen die onderdeel zijn van de conjunctuur zijn negatiever dan afgelopen kwartaal.
De kosten zijn als enige gestegen met 12 punten en die lijken dus iets minder tegen te vallen. Terugkijkend op afgelopen jaar is men in het vierde kwartaal van 2024 zeer negatief. De signalen bij de zetmeelaardappelen en pootaardappelen zijn als enige wel positief. De andere gewassen kennen een slecht seizoen.
Conjunctuurindex (komende 12 maanden)
De conjunctuurindex die 12 maanden vooruitkijkt staat op -14 punten. De index is twee punten positiever dan vorig kwartaal. Akkerbouwers hebben dus op de korte termijn een economisch negatief beeld van hun onderneming, maar wel positiever dan vorig kwartaal. Het onderdeel productie is 11 punten positiever ingeschat dan vorig kwartaal. Na een slecht jaar verwacht men dat het komend jaar in ieder geval beter gaat zijn. Wel verwacht men hogere kosten en lagere prijzen voor de gewassen.
Bron: Agrimatie