Sclerotinia kan in verschillende teelten voorkomen, bijvoorbeeld bij stamslabonen, waar de peulen bedekt kunnen zijn met dik, wit schimmelpluis waarin sclerotiën – de zogenaamde ‘rattenkeutels’ – ontstaan. Deze schimmel is niet alleen een onaangenaam gezicht, maar ook een hardnekkige bodemschimmel.
Wat is Sclerotinia precies en wat kun je er in de biologische akkerbouw tegen doen? De specialisten van Agrifirm leggen het hieronder uit.
Wat is Sclerotinia spp.?
Sclerotinia is een bodemschimmel die behoort tot de familie Sclerotiniaceae. De schimmel kan tot wel tien jaar in de bodem overleven en kiemen. Onder andere stamslabonen, erwten, aardappelen en vlas zijn gevoelig voor aantasting. Warme en vochtige omstandigheden bevorderen de ontwikkeling van de vruchtlichamen, vooral tijdens de bloei. De kieming van de schimmel kan echter al beginnen bij temperaturen vanaf 5°C.
Wat kun jij als biologische akkerbouwer doen?
Uit onderzoek is gebleken dat de toepassing van Contans WG effectief is tegen:
- De kieming van sclerotiën (S. sclerotiorum en S. minor).
- De myceliumgroei van Sclerotinia minor.
- Infectie van wortels door Sclerotinia-soorten.
Contans WG werkt doordat de levende sporen van Coniothyrium minitans na toepassing kiemen. Deze schimmel parasiteert het mycelium van verschillende Sclerotinia-soorten en breekt het af.
Wanneer pas je Contans WG toe?
Contans WG is een bodemtoepassing die het beste direct na een teelt of enige tijd vóór een nieuwe teelt kan zijn ingezet. De aanbevolen dosering is 4 kg per hectare. Het product moet goed zijn ingewerkt in de bovenste 10 centimeter van de bodem voor een optimale werking, aldus Agrifirm.
Heb je verdere vragen over Contans WG? Neem dan contact op met een van de specialisten van Agrifirm in de biologische akkerbouw.