De huidige regelgeving rondom gewasbescherming, driftbeperking en drukregistratie vraagt steeds meer van de teler én het spuitsysteem. Vele innovaties lopen op niets uit, maar Dubex Europe lijkt met het Wave-systeem een schot in de roos te hebben gedaan.
Op het akkerbouwbedrijf van Dirk-Jan Beuling in het Drentse Eerste Exloërmond heeft de Wave afgelopen teeltjaar voor het eerst gedraaid en de ervaringen van Beuling zijn dusdanig positief dat hij besloten heeft door te gaan met dit vernieuwende spuitsysteem. Beuling (54) heeft samen met zijn vrouw en zoon een akkerbouwbedrijf van ongeveer tweehonderd hectare. Het Wave-systeem past hij toe in alle teelten uit zijn bouwplan. “Vorig jaar is onze schuur afgebrand. Daar stond onze spuit in, dus we moesten noodgedwongen op zoek naar een nieuwe. Vlak voor het afbranden van de schuur hadden we al contact met Dubex Europe over het aanschaffen van een veldspuit via de landbouwregeling. Dat ging toen niet door, maar na de brand wilden we per se een spuit hebben die past in de emissieregelingen.”
"Gunstig voor de emissiebeperking"
De veenkoloniale akkerbouwer vervolgt: “Omdat ik voor LTO bestuurlijk actief ben, wist ik van het bestaan van het Wave-systeem. En dat sprak mij eigenlijk direct aan. Het systeem is namelijk niet alleen gunstig voor de emissiebeperking, maar ook had ik meteen al het gevoel dat de gewasbescherming zelf minstens zo effectief – zo niet beter – zou zijn met deze spuit als met onze vorige.”
Uitdaging
Grootste uitdaging voor Dubex Europe was in dit geval de wens van Beuling om met een spuitboom van 42 meter te werken. Bedenker Nico Dubbelboer van Dubex Europe: “Het Wave-systeem was nog nooit op een dergelijk breed systeem gebouwd.”
V.l.n.r.: Nico Dubbelboer van Dubex Europe en akkerbouwer Dirk-Jan Beuling
“99 procent driftreductie”
Het is Dubbelboer gelukt om het systeem aan Beuling te leveren en de resultaten bij het Drentse akkerbouwbedrijf komen overeen met de cijfers die het bedrijf heeft gepubliceerd over de prestaties van een Wave-systeem: 99 procent driftreductie met een veel fijnere druppel dan conventionele spuiten en een kortere dopafstand waardoor er veel dichter op het gewas gespoten kan worden. “Doordat we doorzichtige schermen gebruiken houdt de teler altijd zicht op de spuitdoppen en is de Wave bijzonder driftarm. De schermen ‘openen’ het gewas waardoor het gewasbeschermingsmiddel echt bij de plant terechtkomt. De praktijk wijst uit dat de angst voor versleping onterecht is en dat heeft ons getriggerd dit systeem op grotere schaal aan te gaan bieden.”
Korte dopafstand
Dubbelboer vervolgt: “Dankzij de dopafstand van vijfentwintig centimeter is er ook nauwelijks sprake van verspilling, terwijl de depositie goed blijft. De Dubex spuitmachines zijn standaard uitgerust met lucht-afsluitbare dophouders en een honderd procent drukcirculatie systeem. Bovendien is de Wave op de meeste bestaande veldspuiten na te leveren.”
Dankzij de dopafstand van 25 centimeter is er ook nauwelijks sprake van verspilling
Optimale bespuiting
Beuling herkent zich in het verhaal van Dubbelboer: “Mijn ervaringen zijn goed. Ik heb gewoon de gebruikelijke doseringen en intervallen aangehouden, omdat ik geen risico wou lopen dat mijn gewas niet goed bespoten zou zijn. We zagen direct dat de bespuitingen goed aansloegen, waardoor ik achteraf toch dacht: wellicht had ik toch minder middel kunnen gebruiken. Dit jaar gaan we dat zeker proberen, want het systeem werkt.“
“Het is plezierig spuiten, want je kan ook het land op als de omstandigheden niet helemaal ideaal zijn. We zagen dat het middel dan toch netjes recht naar beneden het gewas in gaat. Met name bij het graan zagen we dat de schermen door de toppen van het gewas heenging en het graanperceel opentrok voor een optimale bespuiting. En bij uien en bieten is het heerlijk om de onkruidbestrijding zo kort op de grond te doen en toch een goed resultaat te behalen. In mijn optiek is de keuze van Dubex om de doppen op vijfentwintig centimeter te plaatsen in combinatie met de distance control een hele goede geweest. We moesten na de brand iets doen. Als ik nu terugkijk ben ik zeer tevreden over de keuze voor Wave.”
Schermen trekken het gewas los voor een optimale benutting
“Onafhankelijke cijfers over emissie en spuitresultaat”
Tot slot pleit Beuling voor onafhankelijk onderzoek naar de diverse nieuwe spuitsystemen, zodat collega’s niet net als hem een sprong in het diepe hoeven te doen. “Er zouden cijfers beschikbaar moeten zijn waarbij akkerbouwers in één oogopslag kunnen zien wat een Wave-systeem, een systeem met luchtondersteuning of bijvoorbeeld MagGrow presteert als het gaat om de effecten op emissie en het spuitresultaat zelf. Ik ben ook maar gewoon een boer, dus daarop kunnen collega’s onmogelijk blind op gaan varen. Onafhankelijke cijfers – bijvoorbeeld door de WUR – brengen de ontwikkeling van deze milieuvriendelijke spuitsystemen zonder enige twijfel in een stroomversnelling.”
Meer informatie over het Wave-systeem?
Dubex Europe
Website: www.dubex.com/wave
E-mail: info@dubex.com
Tel.nr.: 0599 – 696 000
Bron: Dubex Europe / Akkerbouwkrant, editie februari 2019