Zembla heeft een uitzending gemaakt over de ziekte van Parkinson op het platteland. LTO Nederland heeft begrip voor de zorgen en vragen die er leven bij lotgevallen en vertrouwt op de onafhankelijke wetenschappelijke beoordeling van toelating van gewasbeschermingsmiddelen.
“Telers moeten ervan op aan kunnen dat toepassing van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen volgens het wettelijk gebruiksvoorschrift veilig is voor mens, dier en milieu.”
Het vertrekpunt is een boerengezin waarvan de vader 15 jaar geleden de diagnose Parkinson kreeg. Twee jaar geleden is hij overleden. Volgens Zembla komt de ziekte op het platteland meer voor. De relatie met gewasbeschermingsmiddelen is volgens Zembla zeer waarschijnlijk één van de verklaringen. Parkinson is een ingrijpende ziekte en neemt in aantal patiënten toe.
Vertrouwen op risicobeoordeling
LTO Nederland heeft begrip voor de zorgen en vragen die er leven bij lotgevallen. In Nederland worden gewasbeschermingsmiddelen toegelaten door het Ctgb. Risicobeoordeling van actieve stoffen is een zaak van het Ctgb (nationaal) en EFSA (Europees); wij vertrouwen op de onafhankelijke wetenschappelijke besluitvorming door deze instanties over toelating van actieve stoffen. Als nieuwe inzichten uit tussentijdse studies aanleiding geven tot heroverweging van die toelating, dan gaan we er van uit dat dit gebeurt. Joris Baecke, LTO-bestuurder met portefeuille Gezonde Planten: “Telers moeten ervan op aan kunnen dat toepassing van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen volgens het wettelijk gebruiksvoorschrift veilig is voor mens, dier en milieu.
Meer onderzoek
LTO Nederland verwacht dat meer onderzoek nodig is naar de relatie tussen gewasbescherming en het risico op Parkinson. Boeren en tuinders en hun gezinnen hebben immers zelf ook belang bij een veilige werk- en woonomgeving. Baecke: “Als aanvullende maatregelen nodig zijn dan nemen we onze verantwoordelijkheid. Dat vraagt wel om een goede onderbouwing”.
Emissieloos
LTO Nederland wil gezonde teelten die gezonde producten voorbrengen in een gezonde omgeving. Dit geldt voor zowel de productiewijze als de producten zelf en het verdienmodel van de boeren en tuinders. Baecke: “Boeren en tuinders in Nederland willen boeren met draagvlak van de burgers en daar hoort bij dat omwonenden niet of nauwelijks hinder mogen ervaren of gezondheidsrisico’s lopen. Vanuit dat perspectief streven we naar een nagenoeg emissie loos gewasbeschermingsmiddelenbeleid dat uit gaat van weerbare planten en bodems.”
Bron: LTO