De suikerbiet gaat een zeer belangrijke rol spelen in de energietransitie en de klimaatvraagstukken. Dat veronderstelt Hans van Klink (Dutch Sustainable Development / Wageningen UR Acrres) tijdens het seminar ‘Biethanol’.
In de rubriek 7-vragen aan, zochten wij Van Klink op om meer te weten te komen over deze relatief nieuwe term in de akkerbouw.
Wat is Biethanol?
“Biethanol is om via de teelt van suikerbieten en door middel van een kostprijsverlagende methodiek deze te verwerken tot een biochemisch product oftewel een ‘building block’ voor de chemische industrie. Denk hierbij als eerste aan een product als bio-ethanol.”
Welke kansen biedt dit voor de bietenteelt in Nederland?
“Een heleboel. Sinds 1 januari 2019 staat in de Europese wetgeving vastgesteld dat de bijmenging van ethanol opgeschroefd moet worden van vijf naar tien procent. Toekomstige intentie van de EU spreekt zelfs al van vijftien procent, dus dat houdt in dat we nu al een verdubbeling van ethanol moeten realiseren. Als je dat lokaal kan produceren is dat een win-win situatie voor zowel de Nederlandse boer als de verwerkende industrie. Bietentelers kunnen het gewas blijven telen voor een aantrekkelijke prijs. In onze berekeningen gaan we uit van de prijzen die Suiker Unie (Cosun) hanteert per ton suikerbiet. Doordat wij geen grondstof leveren voor witsuikerproductie gaan we daar geen competitie mee aan, en kunnen we op lange termijn goede prijzen betalen aan de boer.”
Heeft het nog andere voordelen?
“Biethanol zorgt ook voor een stimulering van de Nederlandse economie, omdat er fabrieken opgezet worden – waar de boer aandeelhouder van wordt – waarin meerdere hoogwaardige producten geproduceerd kunnen gaan worden. Ethanol is het laaghangende fruit: als je bieten gaat telen voor de farmacie of cosmetica levert dat gewoon veel meer op.”
Hoever zijn de plannen met Biethanol?
“We zijn nu zover dat we een fabriek neer kunnen gaan zetten van duizend tot tweeduizend ton capaciteit bietenverwerking. Dat is heel klein in verhouding met de suikerfabrieken, maar wij willen naar kleinschalige bio-raffinage toe in de lokale teeltgebieden. Dat zorgt voor lokale werkgelegenheid op de plek waar de bieten geteeld worden.”
Hans van Klink: “Dit concept kan direct geïmplementeerd worden en gaat niet pas over twintig of dertig jaar renderen”
Wat gaat er de komende tijd allemaal gebeuren?
“Wij zijn sterk op zoek naar regio’s om die fabriekjes in de komende jaren op te tuigen. Via de diverse boeren- en telersorganisaties zijn we op zoek naar telers die mee willen werken. Momenteel worden deze samenwerkingsverbanden gedefinieerd. Uiteindelijk is daarvoor natuurlijk nog financiering nodig, want alles draait om geld. Dat mag van cluster boeren komen, vanuit banken of investeringsclubs, maar ook zeker vanuit de overheid. Biethanol draagt namelijk ook bij aan de klimaatdoelstelling die het kabinet heeft. De overheid (ministerie van Economische Zaken en LNV) is ook een serieuze gesprekspartner, omdat dit concept iets is dat direct geïmplementeerd kan worden en niet pas over twintig of dertig jaar gaat renderen, zoals zovele nu op te starten R&D projecten.”
Verandert er iets in de teelt als akkerbouwers met jullie gaan samenwerken?
“Nee, het enige verschil is dat het teeltdoel van suikerbieten verandert van voedingsbron naar energiebron. Het blijft dezelfde biet als nu. Kijk maar naar vlas en linnen of aardappelen als zetmeeltoepassing. Graan en mais worden ook in ethanol verwerkt, dus waarom zouden we de biet daarvoor niet kunnen gebruiken?”
Waarom is de suikerbiet zo geschikt voor ethanol?
“Akkerbouwers willen de biet graag in de croprotatie (vruchtwisseling) houden om de opbrengst van de andere gewassen stabiel te houden. Daarnaast – en dat is misschien nog wel belangrijker – zijn er weinig verwerkingsstappen nodig om de suikers te verkrijgen. Bij een suikerbiet heb je namelijk gelijk de beschikking over suikers, dus daarmee is Biethanol de ideale oplossing. Suiker wordt in de toekomst hét bestanddeel voor de chemische industrie om de fossiele producten te vervangen. Met onze technologie en rendabele verwerking van de suikerbieten worden suikers gemakkelijk beschikbaar gemaakt zodat hieruit voor de biochemie een aantrekkelijke grondstof beschikbaar komt. Makkelijker kunnen wij het ook niet maken.”