De vraag naar duurzaam geteelde granen groeit. Verwerkers zoals molenaars, mouterijen en brouwerijen zoeken actief naar grondstoffen met een lagere CO₂-impact en zijn bereid daar gerichte contracten of premies voor te bieden.
Als coöperatie van en voor boeren zet Agrifirm in op toekomstgerichte oplossingen die zowel het klimaat als het verdienmodel van de teler versterken.
Hogere premies bij duurzaam resultaat
“Verduurzaming van de keten moet niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor de teler.” Aldus Jan Nammen Jukema, conceptmanager Akkerbouw, Agrifirm.
Telers die deelnemen en de reductiedoelstellingen behalen, ontvangen een toeslag op de uitbetalingsprijs. Zo is verduurzaming ook écht lonend. Ook voor brouwgerst lopen projecten waarbij lage emissie en regionale herkomst centraal staan, zoals in samenwerking met Koningshoeven.
Footprint kan tot wel 50% omlaag
Uit onderzoek blijkt dat tarweteelt verantwoordelijk is voor 30-40 procent van de CO₂-uitstoot van een brood. Verduurzaming begint dus op het land. Door inzet van groene kunstmest en verbeterde stikstofefficiëntie kan de footprint van de teelt tot wel 50 procent omlaag, aldus Agrifirm.
Project ‘Low Carbon baktarwe’
Samen met Dossche Mills, Fertiberia en telers in Noord-Nederland werkt Agrifirm aan de teelt van tarwe met 30 procent minder CO₂-uitstoot. Door slimme inzet van groene kunstmest, circulaire brandstoffen en teeltmaatregelen verlagen ze de uitstoot, zonder concessies te doen aan opbrengst of kwaliteit.
Wat levert het telers op?
- Een sterker verdienmodel voor de teler
- Aantoonbare emissiereductie
- Toegang tot nieuwe afzetkanalen met specifieke marktvragen
- Vooruitgang richting de klimaatdoelen van 2030
Bron: Agrifirm