Bij aanwezigheid van grotere onkruiden of opslag van groenbemesters is een bespuiting voor de zaaibedbereiding met een middel op basis van glyfosaat aan te raden, aldus het IRS. Veel voorkomende onkruiden die gemakkelijk overwinteren zijn kamille, klein kruiskruid, ereprijs en straatgras.
Op gronden waar ploegen in het voorjaar niet mogelijk is en waar de aanwezige zaadonkruiden nog klein zijn, kunnen onkruiden met een zaaibedcombinatie met brede ganzenvoetbeitels zijn bestreden. Zijn de onkruiden wat groter dan kan een gedeelte de zaaibedbereiding overleven als er geen glyfosaat is ingezet.
Opnametijd glyfosaat bepaalt werking op onkruiden
De opnametijd van glyfosaat is afhankelijk van het merk (zie etiket) en van het onkruid. De opnametijd voor een goede werking is voor zaadonkruiden ongeveer een dag, voor groenbemesters enkele dagen en voor wortelonkruiden (zoals kweekgras) ongeveer een week. Voer in die periode geen bewerking uit, meldt het IRS.
Nawerking van glyfosaat
Na de toepassing van glyfosaat op percelen met een grote hoeveelheid groeiende onkruiden en/of een groenbemester, is het van belang om te weten dat glyfosaat kan zijn opgenomen door daarna geplante of gezaaide gewassen. Dit vindt plaats vanuit de afstervende delen en praktisch niet via de grond. In dit geval is het advies een interval van twee tot drie weken aan te houden alvorens bieten te zaaien, om de kans van opname te minimaliseren.
Na de toepassing van glyfosaat op percelen met een geringe hoeveelheid groeiende onkruiden en/of een groenbemester, is de kans op opname van glyfosaat beperkt, zodat al na 1 tot 7 dagen veilig kan zijn gezaaid.
Specifiek advies voor Conviso Smart-systeem
Ook bij het Conviso Smart-systeem is het advies om bij aanwezigheid van ontwikkeld onkruid in het voorjaar het perceel met glyfosaat te behandelen, om zodoende een schone start te hebben. Dit is vergelijkbaar met de standaardrassen.
Meer informatie
Lees meer over onkruidbeheersing in de IRS-Teelthandleiding: paragraaf 6.1 ‘Onkruiden’ en het Gewasbeschermingsbulletin.
Bron en beeld: IRS