Erwten, en dan in het bijzonder gele erwten, kunnen zowel voor humane als voor dierlijke consumptie worden ingezet. In de supermarkt schappen zijn gele erwten te vinden als spliterwten, die in verschillende gerechten kunnen worden gebruikt. Daarnaast is dit product, met een hoog gehalte aan eiwit, een interessante grondstof in verschillende voedingsmiddelen. Klaas Wijnholds van Emsland Group vertelt tijdens de bijeenkomst meer over de afzet en verwerking van gele erwten voor humane consumptie.
Vanaf half februari tot half augustus worden de aardappelzetmeelfabrieken van Emsland Group ingezet voor de verwerking van gele erwten. Jaarlijks komt dit neer op zo’n 160.000 ton aan erwten. De gele erwten, die tot die tijd in de regio’s van de fabrieken liggen opgeslagen, worden allereerst geschoond. Tarra en onkruidzaden worden verwijderd, waarna de erwten worden gedopt en vermalen. De doppen van de erwten worden in veevoer gebruikt.
De inhoud van de erwten wordt geëxtraheerd, waarbij zetmeel en vezels worden gescheiden van het eiwitdeel. Het eiwit is vervolgens op te delen in een concentraat voor diervoeding en een isolaat voor humane voeding dat voor 85 procent uit eiwit bestaat. Op deze manier worden uit gele erwten doppen, eiwitfracties, zetmeel en vezels gehaald. Ieder onderdeel heeft zijn eigen waarde in verschillende voedingsmiddelen.
Inzetbaar in verschillende voedingsmiddelen
“Het voordeel van deze grondstof is, dat het in een gezuiverde vorm smakeloos en kleurloos is, waardoor je het gemakkelijk in verschillende voedingsmiddelen kunt inzetten”, legt Wijnholds uit. “Daarnaast heeft het aan de kant van de teler meer waarde dan tarwe, tegenover lagere kosten. Het zaaizaad is goedkoper, je hebt minder fungiciden nodig, vrijwel geen insecticiden, en daar komt dan nog de plus binnen het GLB bovenop.”
Contractteelten
Voor de aanvoer van de gele erwten werkt Emsland Group met contractteelten. De dichtstbijzijnde fabriek voor het verwerken van gele erwten ligt in Emlichheim, net over de grens bij Coevorden. Na de oogst dienen de erwten, tegen een transportvergoeding, naar een opslaglocatie in de buurt van de fabriek te worden gebracht. Ook is het mogelijk om als teler zelf de erwten op te slaan tegen een bewaarvergoeding.
Gele erwten als gouden eiwitbron
Lees ook het bijbehorende artikel uit de Akkerbouwkrant: Gele erwten als gouden eiwitbron.
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Kim Sjoers en Ludwig Oevermans




