De meeste bietenpercelen ontwikkelen zich snel bij de huidige weersomstandigheden. Dat geldt ook voor de ingezaaide gerst als stuifdek en/of antiluisdek. Om te voorkomen dat deze de groei van de bieten beïnvloedt, is tijdig vernietigen belangrijk aldus het IRS.
Het doodspuiten kan het beste voor het uitstoelen plaatsvinden. Na het uitstoelen kan een bespuiting tegenvallen en is de gerst te groot voor de bieten, waardoor dit ten koste kan gaan van de groei van de bieten. Op het moment dat gerst uitstoelt is deze gemiddeld 15 centimeter hoog. Doodgespoten resten geven nog steeds bescherming tegen stuiven en ook tegen bladluizen.
Grassenbestrijdingsmiddel
Diverse grassenbestrijdingsmiddelen zijn inzetbaar tegen het stuifdek of antiluisdek gerst. Dit kan in een LDS-bespuiting, maar een afzonderlijke bespuiting in een hogere dosering heeft de voorkeur, zeker wanneer deze behoorlijk ontwikkeld is. Anders kan de effectiviteit tegenvallen. Pas het grassenbestrijdingsmiddel toe bij hoge luchtvochtigheid (RV >70%), voor een zo hoog mogelijke effectiviteit.
In het Conviso Smart-systeem is geen extra bespuiting nodig voor bestrijding van het stuifdek of antiluisdek, aangezien de bespuitingen met Conviso One gerst bestrijden.
Beschikbare middelen
Beschikbare middelen staan in tabel 15 van het IRS-Gewasbeschermingsbulletin. In de IRS-teelthandleiding staat meer informatie over gerst als stuifdek of antiluisdek. In de IRS-video ‘Antiluisdek in suikerbieten – Graan tegen vergelingsziekte’ kunt u meer zien over de effecten van een antiluisdek op de beheersing van bladluizen.
Bron en beeld: IRS