Nederlandse peulvruchten verwerkt tot tempeh als echte BEAN-maaltijd op je bord? Agrifirm en Schouten Europe gaan aankomend jaar de haalbaarheid van een lokale keten van tempeh producten op basis van Nederlandse soja en veldbonen onderzoeken.
Gezamenlijk de eiwittransitie versnellen
Samen met ketenpartners en telers werken ze aan nieuwe marktconcepten en teelt met nagenoeg geen milieu-impact dat leidt tot een betere biodiversiteit, waarbij het rendement voor de teler behouden blijft of zelfs verbetert. De afgelopen jaren zijn verschillende ketenprojecten gestart met de voedingsmiddelenindustrie gefocust op de teelt en verwerking van soja en veldbonen tot ingrediënten en plantaardige voeding. Met deze samenwerking bouwen ze hierop voort en onderzoeken ze ook de mogelijkheden voor een nieuwe gezonde food toepassing, namelijk tempeh.
Agrifirm richt zich op het leveren van producten en diensten aan veehouders en akkerbouwers om de productiviteit en duurzaamheid van landbouwbedrijven te verbeteren. Schouten Europe is een bedrijf dat zich specialiseert in de productie van vleesvervangers en andere plantaardige eiwitproducten. Het familiebedrijf speelt in op de groeiende vraag naar duurzame en plantaardige voedingsmiddelen. De samenwerking met Agrifirm is voortgekomen uit de Bean Deal, onderdeel van de Nationale Eiwitstrategie.
Nieuwe marktconcepten
‘Agrifirm zet in op de eiwittransitie. Samen met ketenpartners en telers werken we aan nieuwe marktconcepten waarbij de teelt nagenoeg geen milieu-impact heeft. Dat leidt tot een betere biodiversiteit, waarbij het rendement voor de teler behouden blijft of zelfs verbetert’, vertelt Rens Kuijten, Business Developer Plant-Based Solutions van Agrifirm. ‘De afgelopen jaren zijn verschillende ketenprojecten gestart met de voedingsmiddelenindustrie gefocust op de teelt en verwerking van soja- en veldbonen tot ingrediënten voor plantaardige voeding. De samenwerking met Schouten sluit daar naadloos op aan,’ aldus Kuijten.
Haalbaarheidsonderzoek
Henk Schouten van Schouten Europe: ‘Wij hebben veel ervaring met het produceren van tempeh. In plaats van soja uit het buitenland gebruiken we liever Nederlandse soja- of veldbonen. We zijn blij dat we hierin samen met Agrifirm kunnen optrekken. In de samenwerking zal de kwaliteit en technische haalbaarheid van de verwerking van Nederlandse soja- en veldbonen worden onderzocht. Daarnaast is ook gekeken naar de commerciële haalbaarheid en mogelijke verdienmodellen voor alle partijen in de keten.’
Pilot
In 2023 is Schouten met ondersteuning door Agrifirm, al een pilot gestart met één hectare sojateelt bij telers in Woudrichem. Dit jaar zijn nog meer telers bij deze samenwerking betrokken. Zij gaan verschillende rassen soja telen.
Tempeh
De Nederlandse peulvruchten worden gebruikt voor de vervaardiging van tempeh. Tempeh is een oeroude eiwitbron welke is verkregen door de fermentatie van sojabonen of andersoortige bonen. Het product is volledig plantaardig, bevat zo’n 22 gram eiwit per 100 gram en is rijk aan vitamine B, mineralen en vezels. Tempeh is licht verteerbaar en er worden vele gezondheidsvoordelen aan het product toegedicht.
Bron: Agrifirm