In de afgelopen 25 jaar is het bladrolvirus in Nederland niet veel waargenomen, maar het virus is sinds een aantal jaren weer vaker gespot. Deze recente toename van het virus baart sector breed zorgen.
Jeroen Winkelhorst, technisch coördinator bij de NAK, deelt zijn inzichten over de dreiging van het bladrolvirus.
Bladrolvirus
Krulziekte, de vroegere boeren benaming, was vroeger de voornaamste oorzaak van ‘de degeneratie van de aardappel’. Het virus is veroorzaakt door het aardappelbladrolvirus (PLRV). De maatregelen die destijds door de Nederlandse telers zijn genomen hebben bijgedragen aan een significante afname van het virus. Doordat dit virus lastig waar te nemen is, is het ook lastig deze te bestrijden. Voor de telers is het van belang om maatregelen te treffen om verdere verspreiding te voorkomen.
Symptomen bladrol
‘Langs de hoofdnerf binnenwaarts naar boven gerolde topbladeren, variërend van bleekgeel tot lichter groen dan normaal, met soms een rode tot blauwpaarse bladrand.’ Dit is de samengevatte omschrijving uit het aardappelziekteboek over hoe je bladrol herkent.
“Het kan lastig zijn om de bladrolverschijnselen te spotten. Sommige teeltjaren, zoals afgelopen jaar, had namelijk alles in zich om de typische kenmerken van bladrol makkelijk over het hoofd te zien”. De uitslagen van het afgelopen seizoen geven daarom ook geen reëel beeld van de bladrolsituatie.
Vroege selectie
Om verdere verspreiding te voorkomen, is het dan ook van belang om maatregelen te treffen. Pootgoedtelers kunnen het beste herhaaldelijke controle en selectie van de percelen doen in het vroege groeistadium.
Bron: NAK