Veel arbeidskrachten op de selectiekar waren bladrol nog niet eerder in het veld tegengekomen, want de meeste foto’s kwamen uit oude schoolboeken. Afgelopen teeltseizoen dook dit virus echter opnieuw op.
In de nacontrole bij de NAK werd een besmettingspercentage van 8,5 procent aangetoond, ten opzichte van 2,5 procent in het jaar ervoor. “Als uit de nacontrole blijkt dat er veel bacterie in zit, krijgt pootgoed het label ‘bacterie’, maar het kan dan nog steeds zijn dat hier ook het bladrolvirus onder zit. Hier wordt dan niet specifiek op gezocht in de nacontrole. Wellicht ligt het percentage bladrolvirus hierdoor nog veel hoger dan nu wordt gedacht”, vertelt Hale, teeltadviseur bij Profyto-DSD Gewasbescherming.
Luizen vroeg in het seizoen
Door warme winters zijn er steeds meer luizen vroeg in het seizoen. “Je vindt ze in maart al tussen je groenbemesters.” De groene perzikluis is één van de boosdoeners als het gaat om verspreiding van het bladrolvirus. De efficiëntie is 1,00, wat inhoudt dat een besmette groene perzikluis zeer waarschijnlijk het virus overdraagt.
Bladrolvirus
Het bladrolvirus is een persistent virus, waardoor luizen levenslang besmet blijven. Luizendoders zijn hier het antwoord op. “Kies voor korte intervallen, probeer het middel op de juiste plek te krijgen, en eventueel met uitvloeiers”, zo luidt het advies van Hale. Daarnaast is goede selectie een belangrijke maatregel om verspreiding binnen een perceel te beperken.
Schaakmat zetten in phytophthora-spel
Lees ook het bijbehorende artikel uit de Akkerbouwkrant: Schaakmat zetten in het phytophthora-spel.
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Beeldarchief Prosu