Exirel heeft een vrijstelling heeft gekregen voor de beheersing van bladluizen en vergelingsziekte. Zoals te lezen is in het bericht ‘Vrijstelling onder gecontroleerde distributie voor Exirel verleend in bietenteelt’, geldt de vrijstelling tot 15 juli 2025. Het middel zal enkel verkrijgbaar zijn onder gecontroleerde distributie.
Meer informatie over de toepassingsvoorwaarden van Exirel in suikerbieten leest u hieronder in het IRS-bericht.
Toepassingsvoorwaarden
Exirel (0,5 L/ha), met als werkzame stof cyantraniliprole, mag zijn toegepast om bladluizen (groene perzikluizen) in suikerbieten te beheersen. Het middel, maar ook de werkzame stof, mag maximaal 1 keer per twee jaar zijn toegepast. Heeft u dit middel of een ander middel met cyantraniliprole (Benevia, Minecto One, Verimark, Lumiderm VG of Inter Cyantril OD) vorig jaar op het perceel toegepast, dan kunt u het dit jaar niet meer in suikerbieten toepassen.
Niet in grondwaterbeschermingsgebieden
Het middel mag niet toegepast zijn op percelen in grondwaterbeschermingsgebieden. Telers in deze gebieden kunnen tot het tienbladstadium (maar niet later dan 1 juni) gebruik maken van een middel op basis van de werkzame stof flonicamid (Teppeki, Afinto of Inter Peki WG). Na het tienbladstadium is het op deze percelen niet meer mogelijk om bladluizen en vergelingsziekte in suikerbieten te beheersen.
Teeltvrije zones
Om Exirel te mogen gebruiken dient op het hele perceel gebruik te zijn gemaakt van een techniek:
- uit de klasse DRT95 in combinatie met een teeltvrije zone van tenminste 275 cm gemeten vanaf het midden van de laatste gewasrij of de laatste plant in de rij tot aan de insteek van de sloot of de perceelgrens, of;
- uit tenminste de klasse DRT97,5 in combinatie met een teeltvrije zone van tenminste 175 centimeter gemeten vanaf het midden van de laatste gewasrij of de laatste plant in de rij tot aan de insteek van de sloot of de perceelgrens.
Spuit niet op in bloei staande gewassen
Om de bijen en andere bestuivende insecten te beschermen, mag u dit product niet gebruiken op in bloei staande gewassen. Gebruik dit product niet op plaatsen waar bijen actief naar voedsel zoeken. Gebruik dit product niet in de buurt van in bloei staand onkruid. Verwijder onkruid voordat het bloeit.
Voorwaarden gecontroleerde distributie
Exirel is alleen verkrijgbaar onder gecontroleerde distributie. Onder regie van de Stichting Certificatie Distributie in Gewasbeschermingsmiddelen (CDG) zal deze werkwijze op korte termijn worden opgezet voor Exirel. Een teler zal in ieder geval de volgende informatie aan moeten leveren:
- het SKL-keuringsrapport van de te gebruiken spuitapparatuur. Dit rapport mag niet ouder zijn dan drie jaar. Voor spuitapparatuur jonger dan drie jaar, dient het aanschafbewijs te worden aangeleverd;
- een ondertekende eigenverklaring, waarin verklaard is dat het te behandelen perceel beschikt over een teeltvrije zone van:
- tenminste 275 centimeter indien gebruik wordt gemaakt van een techniek van de klasse DRT95;
- tenminste 175 centimeter indien gebruik wordt gemaakt van een techniek van de klasse DRT97,5.
Meer informatie over gecontroleerde distributie zal binnenkort beschikbaar komen op de website van Cosun: www.cosunleden.nl/teelt/exirel/.
Advies
Het advies is om Exirel (0,5 L/ha) te combineren met twee liter plantaardige olie (o.a. Actirob of Robbester). Uit IRS-proeven is gebleken dat dit effectiviteit aanzienlijk verbetert.
Meer informatie
Meer informatie over deze vrijstelling is te lezen in de publicatie in de Staatscourant. Informatie over het aanvragen van Exirel via gecontroleerde distributie leest u op de website van Cosun. In het IRS-bericht ‘Actuele bladluissituatie’ leest u meer over de schadedrempel van groene bladluizen en de adviezen voor de beheersing van bladluizen en vergelingsziekte.
Bron en beeld: IRS