In de teelt van vollegrondsgroenten zijn vervroegingsdoeken op grote schaal toegepast. Met name voor vroege rassen is het groeizame microklimaat onder deze doeken van belang. Willy Verstappen, teler in Hunsel (Limburg), sluit zich hierbij aan en vertelt meer over de kansen van vervroegingsdoeken in de teelt van bloemkool en Chinese kool.
De teelt van bloemkool loopt doorgaans van februari tot begin december, waarin twee rondes kunnen zijn geteeld. Verstappen kiest er bewust voor om van vroeg tot laat in het seizoen bloemkool te telen. Hiervoor is het van belang om zo vroeg mogelijk van start te kunnen gaan. “Wij willen graag bijna het jaar rond leveren aan onze afnemers. Het gebruik van vervroegingsdoeken maakt dit mogelijk”, laat Verstappen weten.
Bij bloemkoolrassen uit het vroege segment is een vervroegingsdoek bijna onmisbaar om voldoende gewasgroei te bewerkstelligen. Het groeizame microklimaat onder de doeken zorgt er namelijk voor dat de planten voldoende groeien én er voldoende energie gaat naar de vorming van de bloemkool. “Anders schiet het gewas te kort in de vegetatieve groei. Dan is er te weinig blad voor zelfdekkendheid en groeit er een minder mooie kool”, legt Verstappen uit.
Prijs is afhankelijk van het aanbod
In tegenstelling tot sommige akkerbouwgewassen levert vroege bloemkool niet per definitie een hogere prijs op. Dankzij het gebruik van vervroegingsdoeken kunnen de bloemkolen zeven tot tien dagen eerder worden geoogst. “De prijs is dan afhankelijk van het aanbod uit Zuid-Europa. Het ene jaar zit je precies goed met een vroege teelt, terwijl je een andere jaar meer krijgt voor een latere oogst. De marktprijs is daarom ook niet de reden dat wij kiezen voor een vervroegingsdoek. Een langere en beschermde teelt, dat is de reden.”
Op geschikte gronden maakt het gebruik van vervroegingsdoeken het mogelijk om nog een tweede ronde bloemkool te telen. “Maar of we kiezen voor een tweede rondeis perceel specifiek”, nuanceert Verstappen. “Op geschikte gronden wel, maar op sommige zandgronden beginnen we juist wat later met de teelt, wanneer de grond droog genoeg is. Het gaat erom dat je de kwaliteit van de bodem en het gewas meeneemt in deze overweging.”
Limburgse kool
Een ander gewas op deze Limburgse percelen wordt geteeld is Chinese kool. Dit gewas is gevoeliger voor kou, waarbij er kans is op schot in de krop. Het afdekken van Chinese kool is daarom extra belangrijk. Ook in de rest van het gewas kan Chinese kool wel wat bescherming gebruiken. “De doeken zo lang mogelijk op het gewas, het liefst tot aan de oogst in begin mei. Chinese kool is namelijk gevoelig voor insecten. Aangezien we de hele krop oogsten, is het van belang dat dit van goede kwaliteit is. Met een vervroegingsdoek kun je het risico op insecten beperken.”
Op het moment van spreken (begin februari red.) komt het planten van bloemkool en Chinese kool steeds dichterbij. Eind februari, wanneer de daglengte iets is toegenomen, gaan de eerste planten meestal de grond in. Wanneer de bodem voldoende gedroogd is, kunnen de eerste telers in ieder geval van start gaan. De rollen met vervroegingsdoek staan in ieder geval al klaar in de schuren van dit bedrijf.
Tekst: Kim Sjoers